Забрана рада недељом – укидање робовског рада: На послу и по 60 сати седмично, а рачуна им се 40

Желимо да спречимо бесплатан рад у многим, посебно мањим
трговинама у Србији, где велики број запослених ради и по 60 сати недељно, а евидентира им се 40 радних сати.

Уз то, најчешће раде за минималне зараде. То је робовски рад.

Овако, за Новости, иницијативу да се у трговинској делатности забрани рад недељом коментарише Југослав Ристић, председавајући Социјално-економског савета Града Крагујевца.

Ристић објашњава да је крагујевачки Социјално-економски савет упутио званичан предлог Влади Србије, односно ресорним министарствима, и да су одлуку о покретању ове иницијативе једногласно подржали сви чланови. Додаје да иницијатива има и хумани карактер, јер такав рад дугорочно угрожава здравље радника, а негативно утиче и на њихове породице.

Већина људи који раде у трговинама има само два слободна дана током месеца. У мањим трговинама то је већ одавно постало правило. Да не говоримо о другим врстама злоупотреба, где радници и не смеју да пријаве како и зашто добијају отказе. Уобичајено је да им послодавац каже: Ако нећеш, има ко хоће – појашњава Ристић.

Ристић, који је и председник овдашње организације Савеза самосталних синдиката, појашњава да је жеља да се овим предлогом радници заштите од злоупотреба послодаваца, те да је циљ проналажење системског решења како би се поштовала радничка права:

Мислим да се, према тренутној ситуацији, штите послодавци који зарађују на невољама запослених. Треба заштитити раднике који стварају приход у овој, али и било којој другој привредној грани.

Да није само Крагујевац за то да се недеља прогласи нерадним даном за трговце, или да се другачије, то јест знатно више плаћа рад на тај дан, став је и представника Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС). Након недавног разговора са министром трговине и телекомуникација Расимом Љајићем, одлучено је да се формира радна група која ће до краја године изнети разлоге „за“ и „против“. Биће изнета детаљна анализа после разговора са представницима већих трговинских ланаца, малим трговцима, невладиним сектором, синдикатима и послодавцима и после тога ће дати предлоге. Синдикат АСНС ће тражити да се рад недељом плаћа више, са увећањем од 120 одсто, односно да се изједначи са радом за време верских и државних празника.

У образложењу иницијативе, Социјално-економски савет, између осталог, наводи да је рад трговина недељом забрањен у девет земаља ЕУ, међу којима су Француска, Немачка, Аустрија и Пољска.

Како наводе, посебно значајним за ову иницијативу Савет је ценио податак да од 200.000 запослених у трговини, око 70 одсто чине жене.

Аутор: novosti.rs, агенције

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s